SERVERI Komplet instalacija

Comments are closed

Kao tim vršimo kompletnu instalaciju i konfiguriranje GNU/Linux ili MS Windows servera, kao i sustava za specijalne namjene (router/firewall, NAS…) bazirane na FreeBSD operacijskom sustavu.


 Naša specijalizacija: GNU/LINUX SERVER 

(u daljnjem tekstu: Linux)

 

 


Zašto baš Linux?  Počnimo od nule….

0. Slobodan softver –  sav sofver koji instaliramo na Vaš Linux server nalazi se pod GNU General Public Licencom (skraćeno GPL) ili nekom drugom slobodnom licencom koja vam između ostalog garantira i da će softver raditi zauvijek, bez ikakvog ograničenja za korisnika; više na: GNU.org.

1. Stabilnost – Linux se u svijetu servera pokazao kao izrazito stabilan i pouzdan operativni sustav.

2. Cijena –  Linux, kao i sav softver koji instaliramo na vaš Linux server, u potpunosti je besplatan.  Sustav je pod slobodnom GNU licencom, a što sve nudi vrlo je širok pojam. Za većinu stvari koje trebate u svojem uredu ili domu i više je nego dovoljno ono što vam nudi Linux server jer je na mreži u potpunosti kompatibilan u radu s Windows ili Mac okruženjem. Stvari koje u Windows okruženju koštaju nekoliko desetaka tisuća kuna, na Linux serveru koštaju doslovno 0 kn.

3. Sigurnost – Linux je otporan na veliku većinu poznatih virusa, što je po nama jedna od glavnih prednosti. No, zbog čega je to tako? Naime, većina današnjih virusa napravljena je kako bi naštetila Windows operativnim sustavima. Razlog tome je vrlo jednostavan – Windows je još uvijek najzastupljeniji operativni sustav i koristi ga najviše ljudi. Samim time šteta će biti mnogo veća, a mogućnost širenja virusa brža i efikasnija. Linux je pak otporan na sve te napasti, što ga čini mnogo sigurnijim i pouzdanijim za korištenje. Nema antivirusa, čišćenja sustava i česte reinstalacije zbog nekog trojanca.

Zbog sigurnosti vaših podataka, Linux servere slažemo s minimalno 2 hard diska (jedan za podatke i jedan dodatni hard disk jednake veličine ili više za backup). Dakle, ako nam treba server s 1, 2 ili 4 TB prostora, uzimamo dva hard diska kapaciteta 1, 2 ili 4 TB – jedan za sam server, drugi za sigurnosnu pohranu podataka.


Razlika između RAID-a i pravog backupa:

RAID nije backup. Naime, RAID (0, 1, 5, 6, 1 0…) je vrlo stara tehnologija koju vam danas ne bismo preporučili. Recimo, ako imate tri diska u RAID polju, dođe li do korupcije podataka (zbog kvara diska, promjene napona u el. mreži ili pak softverske greške), podaci će biti zapisani na sva tri diska – korumpirani. Ista situacija će se desiti ako nehotice obrišete datoteku, bit će instantno obrisana sa sva tri diska. Dakle, nema pretjerane koristi od RAID-a, osim same brzine, a u tome stvarno nećete oskudijevati.

Backup na serveru radimo tako da podesimo sustav da svakih nekoliko sati iskopira podatke s primarnog hard diska na drugi – pričuvni. Sustav je fleksibilan, možemo ga precizno podesiti kada i gdje će raditi rezervne kopije. Imate i Trash folder (nešto kao Recycle bin) i isto se svi podaci mogu vratiti na željeno vrijeme, što sustav čini otpornim čak i na najgore viruse koji kriptiraju (zaključavaju) podatke i traže vas otkupninu za njih (Ransomware). U slučaju kvara primarnog diska, sustav je jednako efikasan – potrebno je zamijeniti loš disk i vratiti podatke s drugog diska. U slučaju uništenja servera, hmm, ne znamo što bi mu se moglo dogoditi (krađa servera, eksplozija, potres, poplava…) – naravno da je uvijek dobro imati jedan USB disk sa strane koji ćete uštekati barem jednom mjesečno i po potrebi nositi na sigurnu lokaciju. Bili bismo loši informatičari kada bismo vam rekli da je to bespotreban višak – svakako je dobro imati jedan takav disk. Također, dodatni način backupa može se složiti i preko clouda.

Linux servere podešavamo tako da uvijek možete pristupiti svojim podacima s Windows/Mac/Linux okruženja, po potrebi slažemo i FTP (da možete pristupiti podacima s udaljene lokacije) te vam po potrebi ostavljamo neki drugi remote pristup.

.

Također slažemo i MS Windows servere, no GNU/Linux nam je specijalnost.

Comments are closed.

profesionalna kompjuterska pomoćza hitnu intervenciju nazovite 091/7538-611 ili 095/846-3549